Regissör, skådespelare, clown

Jag är verksam som regissör, skådespelare och clown. Jag skriver även manus och ger workshops och föreläsningar.Jag arbetar både i Sverige och internationellt, som frilansare och som konstnärlig ledare för Bananteatern i Uppsala och art director på Xiao Wan Jia 小玩家, en barnteater i Shanghai.

Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Mitt intresse för teatern väcktes på högstadiet, mycket tack vare en entusiastisk svensklärare. Jag ägnade min gymnasietid åt att gräma mig för att jag inte valt teaterlinjen. Samtidigt hade jag ju bestämt mig – det var psykolog jag skulle bli. Men efter avlagd studentexamen lyckades jag tjata mig till att bli inskriven som lärarassistent på teatergymnasiet. jag stod som assistent på pappret, men i praktiken gick jag som elev och läste in hela teaterlinjen också.

Under det året startade ett gäng av oss Bananteatern. Vi började repetera föreställningen Klassfiende och bestämde oss, mycket åldersadekvat, för att vi skulle vända upp och ner på kultur-Uppsala. Det här var en tid då jag lyssnade på Nationalteatern och spelade Kent Andersson och var uppslukad av romantiken kring 70-talets fria grupper. Drömmen om att driva en riktig frigrupp i Uppsala gjorde att jag övergav psykologplanerna och bestämde mig för att arbeta professionellt med teater.

Efter studier på teaterskolor och arbete med friteater i Göteborg, blev jag erbjuden jobb med frigruppen Tio fötter i Uppsala. Jag flyttade jag tillbaka till Uppsala 2009 och återupptog Bananteatern. Med mig från dramatikstudier i Göteborg hade jag ett nyväckt intresse för teater utanför institutionens väggar. Jag fascinerades av estetiken och de politiska dimensionerna i det. I samma veva väcktes också mitt intresse för teater för barn och unga, och för internationellt arbete. Dessa tre ben kom att bilda nystartade Bananteatern konstnärliga profil.

Under åren 2010-2020 arbetade jag med att bygga upp Bananteatern, samtidigt som jag påbörjade en internationell karriär med mycket arbete i Kina. Jag läste också ett magisterprogram i skådespeleri, och började arbeta med Clowner utan gränser – någonting som kom att förändra hela mitt liv och hela min syn på vad det är jag egentligen håller på med.

Pandemin har satt det internationella arbetet på paus, och Bananteatern har gått in i nästa fas i och med att vi från och med 2021 har en egen scen. Det innebär att jag nu för första gången ser mig själv som frilansande skådespelare och regissör i Sverige! En ny, spännande fas i livet.

Jämte teatern är ett kampsport ett stort intresse. Jag började träna ju jutsu när jag var 11 år och fortsatte senare med kung fu och taiji quan. I Sverige studerar jag för Jakob Pang Isaksson, och i Kina har jag studerat på klubbar, för mästare i parker och på en tempelskola på det legendariska Wudangberget. Intresset för kampkonsterna går hand i hand med ett intresse för buddism, daoism och kinesisk läkekonst och filosofi.